Despre mine

Macovei Stefan's photograph

M-am nascut intr-un sat de munte la poalele Ceahlaului. Am inceput sa cioplesc din copilarie, cand purtam cu mine uneltele specifice zonei de munte. Consider ca cele mai multe activitati umane includ doua aspecte: meseria si creativitatea. Avand un talent specific meseria se poate invata la scoala si cu mesteri. Creativitatea este insa un "dat", care nu se poate invata si nici explica si manifestarea sa depinde de personalitatea fiecarui artist in parte. Opera de arta, creatia originala, este expresia sincera a unei trairi speciale si nu o cautare fortata a unui scop in sine.

Sculptura este un domeniu in care opera de arta se acumuleaza si se sedimenteaza in timp, prin munca zilnica si experienta de viata. Valoarea lucrarilor realizate se poate aprecia cu adevarat abia dupa trecerea anilor si nu dupa impresiile subiective ale contemporanilor. Important este ca lucrarile prezentate oamenilor prin variate modalitati, muzee, expozitii, mass-media, sa aiba o influenta pozitiva asupra educatiei estetice, informarii si evolutiei spirituale a celor care recepteaza arta. In decursul anilor eu am abordat diferite tehnici de exprimare in sculptura: am desenat, am modelat in lut si in ipsos, am turnat in bronz , am cioplit in lemn si in piatra.

Am facut lucrari pentru expozitii cu tematica, monumente de sculptura pentru domeniul public si lucrari de atelier, in mediul intim, fara constrangerea comenzilor venite din exterior. In acestea m-am simtit liber la o exprimare deplina a posibilitatilor mele. Modul meu de realizare a unei lucrari incepe cu inspiratia- ideea- care vine oriunde si in orice moment al vietii, prin orice conexiune materiala sau spirituala. Dupa ce decantez ideea, o transpun in desen si apoi o transpun in volum.

Mesajul general al lucrarilor mele este atingerea echilibrului omului cu natura inconjuratoare si aspiratia catre o convietuire a omului cu toate formele de viata de pe planeta Pamant. Vad in aceasta comuniune mediul propice de evolutie a spiritualitatii oamenilor in accord cu Creatorul Divin al Universului. Libertatea noastra, atat cat o avem, trebuie sa se manifeste in aceasta directie. As fi multumit daca lucrarile mele de sculptura ar influenta comportamentul oamenilor in acest sens.